Skip and go to content
Drcatry 69

Veelgestelde vragen en antwoorden

Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen omtrent Dupuytren.

Is de behandeling van Dupuytren met een fijne naald pijnlijk?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Kan ik na een behandeling zelf met de auto naar huis rijden?

Meestal is dat geen probleem. De vingers of handpalm zullen door de verdoving dof aanvoelen (zoals de kaak bij verdoving door de tandarts). Enkel als de duim dient behandeld te worden, wordt er gevraagd om niet zelf met de wagen te rijden.

Treed er pijn op na de behandeling van Dupuytren?

In 95% van de gevallen valt dat zeer goed mee. Het hangt af van de ernst van de aandoening en de contracturen. Als de vingers reeds langdurig aangetast zijn met Dupuytren, moet er soms sterk aan de gewrichtjes worden getrokken, die nadien wat last kunnen geven. Ijsapplicatie is meestal voldoende om de pijn te verzachten.

Kan de contractuur bij Dupuytren na behandeling terugkomen?

Ja, zowel na een heelkundige behandeling als na een percutane fasciotomie met naalden is er kans op recidieven. Deze kans blijkt 50% te zijn binnen de 3 à 5 jaar na behandeling, onafhankelijk van het type behandeling

Kan percutane fasciotomie uitgevoerd worden na voorafgaande heelkundige behandeling?

Ja, als er opnieuw evolutie is (toename van de kromme vingers - flexiecontracturen) kan er behandeld worden met percutane fasciotomie of naaldaponeurotomie.

Zijn er risico's verbonden aan de behandeling met naalden?

Zoals bij elke medische behandeling is er een zeker risico. De risico's blijken echter minder frequent dan bij een klassieke heelkundige behandeling.

Ik heb een knobbel in mijn voetzool, is dat Dupuytren?

Neen, meer dan waarschijnlijk is dat de ziekte van Ledderhose, een aandoening die vergelijkbaar is met de ziekte van Dupuytren doch voorkomt in de fascia plantaris van de voetzool.

Ik heb een vinger die af en toe in flexie (krom of gebogen) blijft staan. Is dit een geval van Dupuytren?

Neen, dit is wat men noemt een springvinger, knipvinger of trigger-finger. Dit is vaak te wijten aan een overbelasting en ontsteking van de pees in haar peesschede, waardoor de vingert hapert. Dit is niet hetzelfde als Dupuytren.

Deze aandoening kan behandeld worden door een infiltratie met cortisone, een percutane release van de peesschede (niet-heelkundig) of een heelkundige release van de peesschede waardoor de pees meer plaats krijgt om te bewegen.

Zijn er andere ziektes geassocieerd aan de ziekte van Dupuytren?

Ja, de Ziekte van Ledderhose (een aandoening die voorkomt in de fascia plantaris van de voetzool) en de Ziekte van Peyronie (een woekering van bindweefsel in de penis, met pijnlijke kromvormige erecties tot gevolg).

Drcatry 117
Gezien recidieven (opnieuw terugkomen) van de ziekte van Dupuytren vrij frequent zijn , welke behandeling ook, geniet een niet-heelkundige therapie dan ook in de meeste gevallen de voorkeur
— Dr. Catry

Dr. Philippe Catry

Specialist fysische geneeskunde en sportgeneeskunde | GZA