Skip and go to content
Drcatry 69

Behandelingen

Er zijn drie types van behandelingen voor de ziekte van Dupuytren.

Wanneer is een behandeling nodig?

Als het op de ziekte van dupuytren aankomt is het best een afwachtend beleid te volgen. Behandel je te vroeg, kan er snel een nieuwe streng terugkeren die dikwijls sneller groeit dan de oorspronkelijke. Wacht je te lang loop je het risico dat het gewricht langdurig in een bepaalde stand blijft. Dit kan leiden tot een verkorting van de spieren en pezen. Hierdoor kan een onomkeerbare situatie van fibrosering (verbindweefseling) van de gewrichtskapel ontstaan. Zelfs met een operatie is dit moeilijk te herstellen.

Vraag bij symptomen dus altijd advies bij een gespecialiseerde arts. Hij kan bepalen of een behandeling nodig is. Preventieve maatregelen om de ziekte tegen te gaan zijn er helaas niet.

Een operatieve ingreep heeft altijd risico's en er is altijd kans dat er complicaties optreden. Zo kan er gevoeligheid voor kou ontstaan, is er kans op een zenuwletsel en littekens. De ziekte van dupuytren kan na een operatieve behandeling nog altijd terugkeren en herhaald opereren verhoogt de kans op complicaties.

Een vaak gebruikte richtlijn om te bepalen of iemand een behandeling nodig heeft is de 'Hueston table top test'. Er wordt gekeken of de patiënt zijn hand nog plat op tafel kan leggen. Een kromstand van het eerste gewricht (de 'knokkel) is niet altijd een reden om te opereren.

Deze kromstand is vaak weer recht te krijgen zonder een chirurgische ingreep. Is er sprak van kromstand in het tweede gewricht van de vinger van ongeveer 30 graden, is er grotere kans op een blijvend probleem.

Whatsapp Image 2022 04 21 At 12.29.57 PM (1)

Heelkundige behandeling

Wanneer er wordt overgegaan op een operatieve behandeling spreken we van een partiële fasciotomie. De onderhuidse streng wordt zoveel mogelijk verwijderd onder lokale verdoving. Hiermee willen we ervoor zorgen dat de patiënten de vingers weer volledig kunnen strekken. Dit is echter niet altijd mogelijk als er al sprake is van een verstijfd gewricht.

Na de operatie krijgt de patiënt een drukverband, soms met een spalk in het verband verwerkt als er nog een sterke neiging tot kromstand aanwezig blijft in het gewricht. Dit drukverband blijft 3 tot 6 dagen aanwezig.

Na de operatie mogen de vingers al direct geoefend worden onder lage intensiteit. Als het verband verwijderd wordt kan de hand weer normaal gebruikt worden. 2 tot 6 weken herstel is echter nog nodig tot het gebruik ervan weer als normaal beschouwt kan worden.

Bij elke operaties zijn risico's, maar een partiële fasciectomie is geen uitgebreide operatie. Een wondgenezingsstoornis van de huid bij doorbloedingsproblemen is uitzonderlijk maar kan gebeuren. Dit verdwijnt vanzelf bij een goede verzorging van de wond. De kans op infectie of bloeding is klein.

Ook kan de gevoelszenuw van de vinger beschadigd worden. Het gaat hier om 1% van de gevallen bij een eerste ingreep en 7% van de gevallen bij een herhaling van de ingreep. Dit kan leiden tot gevoelsverslies. In dit geval zal dit hersteld worden, maar of het gevoelsverlies zich hersteld is pas duidelijk na een jaar.

Complicaties zijn echter uitzonderlijke gevallen. Het grotendeel van de ervaringen van patiënten zijn positief.

Piron Guillaume Iwzatmpbd7q Unsplash

De percutane fasciotomie of naald fasciotomie

Bij Naaldaponeurotomie of percutane fasciotomie wordt met een naald de bindweefsel streng doorprikt. Dit is een optie als er een relatief smalle en duidelijke streng in de handpalm aanwezig is. De behandeling is niet pijnlijk en gebeurd onder lokale verdoving en is relatief eenvoudig. Door het doorprikken van de streng zal die uiteindelijk breken en hierdoor kunnen de kromgetrokken vingers zich weer rechten.

Deze procedure is geschikt voor de meeste ziektebeelden. Bij gevallen waar er teveel bindweefselgroei is en deze een normale functie van de hand verstoord, kan een heelkundig ingrijpen aanbevolen zijn.

Bij een naaldaponeurotomie is er na de ingreep slechts een klein wondje zichtbaar en kan je vrijwel direct weer verder met je dagelijkse leven.

Meer weten info over percutane fasciotomie?

Drcatry 41

Xiapex

De Xiapex behandeling bestaat erin om de fibrotische strengen (collageen) in te spuiten met een enzyme (collagenase). Deze vloeistof lost de streng als het ware op en na een dag wordt de streng onder verdoving gescheurd. Hierdoor kan de vinger weer gestrekt worden. Deze behandeling heeft echter het risico op een peesruptuur.

Om economische redenen heeft de Amerikaanse producent van het geneesmiddel de leveringen in verschillende landen stopgezet en is het niet meer op de markt in België.

Sam Moqadam 2Rrsfmn4hn8 Unsplash

Hoe groot is de kans tot hervallen?

De ziekte van dupuytren kan altijd terugkomen, welke behandeling men ook toepast.

De kans op herhaling van de behandeling is afhankelijk van veel factoren. In eerste instantie de leeftijd van de patiënt, erferlijke belasting, de revalidatie of de ernst bij de initiële operatie, etc...

Drcatry 114