Skip and go to content
Drcatry 64

Naaldaponeurotomie of percutane fasciotomie voor Dupuytren:

Deze behandeling is afkomstig uit Frankrijk waar reumatologen deze techniek al toepassen sinds eind de jaren ’70 voor Dupuytren.

Deze niet-chirugische behandeling van Dupuytren gebeurt tijdens een normale consultatie en duurt ongeveer 30 minuten. Het aantal sessies die nodig zijn, hangt af van de graad van evolutie waarin de ziekte zich bevindt. Meestal is één behandeling voldoende. Indien de 2 handen moeten behandeld worden kan dit beter op 2 verschillende data gebeuren. De patiënt wordt in ruglig gepositioneerd op de onderzoekstafel met de handrug van zijn te behandelen hand op de tafel. De naaldbehandeling gebeurt onder zeer steriele omstandigheden (steriele doek, degelijke ontsmetting met joodalcohol van de handpalm en vingers).

De techniek berust op een mechanisch doorhalen van de fibrotische strengen ter hoogte van de handpalm door middel van het stervormig op en neer bewegen van de naald. De plaatsen waar er mag en kan geprikt worden, zijn zeer belangrijk en noodzaakt een goede anatomische kennis en ervaring van het verloop van de fibrotische strengen verantwoordelijk voor de contractuur van Dupuytren.

De techniek is vrijwel volledig pijnvrij. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een verdovend middel (Xylocaïne), een product dat na het initieel aanprikken in kleine hoeveelheid wordt ingespoten ter hoogte van de fibrotische strengen. Dit verdooft de regio na een 20-tal seconden. Het enige dat de patiënt dus voelt is de initiële prik.

Naast Xylocaïne wordt eveneens een zeer kleine hoeveelheid van een ontstekingsremmend middel (cortisone of Traumeel) ingespoten. Dit dient enkel om eventuele ontstekingen de kop in te drukken. In 95% van de gevallen kan cortisone vermeden worden.

Er is weinig tot geen risico om de pees van de vinger te raken bij naaldaponeurotomie; vooreerst omdat de pees dieper ligt, anderzijds omdat tijdens het doorprikken van de streng de vinger constant onder tractiespanning in hyperextensie (overstrekking) wordt gehouden. Regelmatig hoort men bij het volledig doorhalen van een fibrotische streng een krakend geluid (ruptuur of  het scheuren van de streng). Dit is nogmaals niet pijnlijk.

Op deze manier kunnen we dus de flexie-contractuur ter hoogte van de hand en vingers grotendeels of volledig wegwerken.

Na de naaldbehandeling wordt een verband aangepast en moet de patiënt enige voorzichtigheid aan de dag leggen op vlak van hygiëne. Normaal dient er geen werkonbekwaamheid te zijn. Dit is echter afhankelijk van de werksituatie.

Enkele voor-na voorbeelden van patienten

Patiënt 1

Voor de behandeling: ringvinger is licht aangetast, zonder duidelijke flexiecontractuur
Voor de behandeling: ringvinger is licht aangetast, zonder duidelijke flexiecontractuur
Na de behandeling: ringvinger is losgeprikt, vinger kan nu in overstrek gebracht worden
Na de behandeling: ringvinger is losgeprikt, vinger kan nu in overstrek gebracht worden

Patiënt 2

Voor de behandeling:  Aangetaste ringvinger met lichte flexiecontracuur
Voor de behandeling: Aangetaste ringvinger met lichte flexiecontracuur
Na de behandeling:  ringvinger is volledig losgeprikt.
Na de behandeling: ringvinger is volledig losgeprikt.

Patiënt 3

Voor de behandeling: Patiënt met dupuytren in de handpalm van pink, ring en middenvinger met matige flexiecontractuur

Na de behandeling: Handpalm kan terug volledig plat op tafel liggen

Patiënt 4

Voor de behandeling:

Na de behandeling: 

Patiënt 5

Voor de behandeling:

Na de behandeling:

Soms is het noodzakelijk om enkele nachten na de uitgevoerde behandeling een brace of spalk te dragen om het resultaat van de behandeling maximaal te ondersteunen. In dat opzicht heb ik een samenwerking met een orthopedisch bandagist die braces of spalken aan huis komt maken (BRACE2U).


BRACE2U is enerzijds ontstaan uit de groeiende vraag van patiënten om op een individuele en professionele manier behandeld te worden.

Anderzijds introduceert BRACE2U een nieuw concept binnen de technische orthopedie om de aspecten tijd en flexibiliteit op een positieve manier te integreren binnen de technisch orthopedische dienstverlening die we elke dag aan onze patiënten bieden.

Hiermee willen we de individuele, zorgverstrekkende band met de patiënt en de arts/specialist versterken.

Concreet wil dit zeggen dat er een erkend orthopedisch verstrekker ter plekke (aan huis) uw (hand)spalk komt maken die u nodig heeft tijdens de revalidatiefase. Hierdoor hoeft u alleen nog bezig te zijn met uw herstel

Maak een afspraak

Drcatry 117
Gezien recidieven (opnieuw terugkomen) van de ziekte van Dupuytren vrij frequent zijn , welke behandeling ook, geniet een niet-heelkundige therapie dan ook in de meeste gevallen de voorkeur
— Dr. Catry

Dr. Philippe Catry

Specialist fysische geneeskunde en sportgeneeskunde | GZA