Wat is de ziekte van Dupuytren (klauwhand)?

"De ziekte van Dupuytren veroorzaakt een kromme stand van de vingers, meestal van de pink en de ringvinger, soms ook van de middenvinger en de duim. In zeldzame gevallen raakt ook de wijsvinger aangetast. De vingers kunnen niet meer volledig worden gestrekt, zodat het moeilijk wordt om voorwerpen vast te nemen, te schrijven, te typen, de handen te wassen, handschoenen te dragen, enz. De aandoening is genaamd naar de Franse chirurg Guillaume Dupuytren (1777-1835), die in 1831 met succes een hand opereerde."

Een artikel over de ziekte van Dupuytren:

"De ziekte van Dupuytren", Test Gezondheid n°71
Februari-maart 2006 - Artikel downloaden (PDF)

 

 

Behandelingen van Dupuytren

Er zijn drie types van behandelingen voor de ziekte van Dupuytren:

  • Een heelkundige behandeling (klassieke chirurgie) met vier tot zes weken revalidatie.

  • De percutane fasciotomie of naaldaponeurotomie, een niet-chirurgische behandeling waarbij men de hand niet moet opensnijden maar de bindweefselstrengen doorprikt met een naald.

  • Xiapex: een behandeling die erin bestaat om de fibrotische strengen in te spuiten met het enzyme collagenase clostridium histolyticum om deze op te lossen en de dag daarna te scheuren. Deze conservatieve behandeling heeft echter ernstige bijwerkingen en in 1% van de gevallen kan er zelfs een peesruptuur optreden, waardoor je de vinger niet meer kan plooien en heelkundig herstel noodzakelijk is. Sinds kort is dit product terugbetaald in België indien voldaan kan worden aan bepaalde criteria (700 Euro per injectieflacon). Ik verwijs ook naar deze link

Meer info over de naaldbehandeling van Dupuytren (naaldaponeurotomie)