Naaldaponeurotomie - Dupuytren

De percutane fasciotomie of naaldaponeurotomie is afkomstig uit Frankrijk waar de reumatologen deze techniek al jaren toepassen voor de behandeling van de ziekte van Dupuytren.

Deze niet-chirurgische behandeling van Dupuytren gebeurt tijdens een normale consultatie en duurt ongeveer dertig minuten. Het aantal sessies die nodig zijn, hangt af van de graad van evolutie waarin de ziekte zich bevindt. De patiënt wordt in ruglig gepositioneerd op de onderzoekstafel met de handrug van zijn te behandelen hand op de tafel. De naaldbehandeling gebeurt onder zeer steriele omstandigheden (steriele doek, degelijke ontsmetting met joodalcohol van de handpalm en vingers).

De techniek berust op een mechanisch doorhalen van de fibrotische strengen ter hoogte van de handpalm door middel van het stervormig op en neer bewegen van de naald. De plaatsen waar er mag en kan geprikt worden, zijn zeer belangrijk en noodzaakt een goede anatomische kennis en ervaring van het verloop van de fibrotische strengen, verantwoordelijk voor de contractuur van Dupuytren.

De techniek is vrijwel volledig pijnvrij. Er wordt namelijk gebruikt gemaakt van een verdovend middel (Xylocaïne), een product dat na het initieel aanprikken in zeer kleine hoeveelheid wordt ingespoten ter hoogte van de fibrotische strengen. Dit verdooft de regio na een 20-tal seconden. Het enige dat de patiënt dus voelt is de intiële prik.

Naast xylocaïne wordt eveneens een zeer kleine hoeveelheid van een ontstekingsremmend middel (cortisone of het biologische product Traumeel®) ingespoten. Dit dient enkel om eventuele ontstekingen de kop in te drukken.

Er is weinig tot geen risico om de pees van de vinger te raken bij een naaldaponeurotomie; vooreerst omdat de pees dieper ligt, anderzijds omdat tijdens het doorprikken van de streng de vinger constant onder tractiespanning in hyperextensie (overstrekking) wordt gehouden. Meestal hoort men bij het volledig doorhalen van een fibrotische streng een krakend geluid (ruptuur of het scheuren van een streng). Dit is nogmaals niet pijnlijk.

Op deze manier kunnen we dus de flexie-contractuur ter hoogte van de hand en vingers grotendeels of volledig wegwerken.

Na de naaldbehandeling wordt een verband aangepast en mag de patiënt gedurende 24 uur niet met de hand in contact komen met water. Gedurende 1 week wordt er afgeraden om zware voorwerpen te tillen. Normaal dient er geen werkonbekwaamheid te zijn. Dit is echter afhankelijk van de werksituatie.

De controleconsultatie voorzien we na 10 tot 14 dagen.